03/12

TREND | Prefab gevels: bouwen zonder bouwput

We zoeken steeds vaker naar mogelijkheden om sneller te bouwen en om tijdens de werkzaamheden minder ruimte in te nemen. Simpelweg omdat we minder tijd én minder ruimte hebben. Daarom werken steeds meer aannemers met prefab elementgevelsystemen.  

Prefab gevels

“Steden worden steeds groter en voller”, legt Joep Römgens (Schüco) uit. “Daarom bouwen we meer in de hoogte, maar dat levert vaak wat uitdagingen op. Meestal is er geen ruimte om een uitgebreide bouwplaats te maken en als die er wel is, is er vaak geen tijd voor. Daarom werken aannemers niet alleen meer voor commerciële gebouwen, maar ook voor de reguliere woningbouw steeds vaker met prefab elementgevelsystemen. Die maken het mogelijk om in snel een complete gevel op te zetten, zonder dat daarvoor profielen, rubbers, glasplaten, panelen en nog veel meer losse onderdelen op de bouwplaats nodig zijn.”

Minder fouten

Bovendien verkleint het bouwen in een fabriek de kans op fouten, waardoor de werkzaamheden op de bouwplaats zelf veel soepeler kunnen verlopen. “Je kunt efficiënter werken, loopt minder kans op vertragingen en de afwerking is vaak ook mooier. Aanvullende functies – die normaal vaak pas na de bouw worden gemonteerd – kunnen al in de gevel worden geïntegreerd, zoals systemen die ramen automatisch laten openen en sluiten en zonweringen. Ook dat zorgt voor minder kans op fouten én een mooier eindresultaat. Zo integreren we bijvoorbeeld zonweringen direct in de glaslat, zodat deze onzichtbaar is.”

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Stuur een mail naar info@lieftink.nl.

Terug naar het nieuwsoverzicht