BIM
13/03

Efficiënter bouwen dankzij BIM

BIM (Building Information Model) wordt steeds belangrijker in de bouwsector en veel aannemers werken niet meer zonder deze innovatieve techniek. De voorbereiding van de bouw duurt er iets langer door, maar het bouwen zelf gaat stukken sneller en efficiënter. Dat maakt de doorlooptijd korter en de faalkosten zijn lager.

 

Binnen bouwprojecten werken veel verschillende partijen samen, zoals architecten, aannemers en onderaannemers die voorheen allemaal hun eigen (2D-)bouwtekeningen maakten. Zo’n project is continu in beweging: rollen en verantwoordelijkheden verschuiven, de betrokken partijen krijgen nieuwe inzichten en de bouwtekening wordt verder uitgebreid. Dan is het fijn als de verschillende partijen snel en efficiënt met elkaar kunnen communiceren. Bij een project dat met BIM wordt uitgevoerd, is het mogelijk dat alle relevante informatie in één (3D-)bouwtekening wordt opgeslagen. Alle partijen houden de tekening continu up-to-date en zien elkaars aanpassingen.

Het nieuwe bouwen

Gideon de Rijk, BIM-tekenaar bij Lieftink Geveltechniek: “BIM is het nieuwe bouwen. Informatie over onder meer bouwmaterialen, kosten en afmetingen zijn in één overzicht te zien. Problemen die zich voorheen op de bouwplaats voordeden, herkennen we met BIM al in de ontwerpfase. En het wordt alleen maar beter, want de software is nog steeds in ontwikkeling. Nu werken wij in een cloudomgeving, waar alle updates van de verschillende partijen worden opgeslagen. De andere partijen updaten de tekening en kunnen met een nieuwe versie aan de slag. In de toekomst werk je waarschijnlijk allemaal letterlijk in dezelfde tekening, zonder dat zelf updaten van het bestand nodig is. Dat maakt het ontwerpen en bouwen nog efficiënter dan we nu al gewend zijn. Als BIM-tekenaar zorg ik ervoor dat ik op de hoogte ben van de laatste ontwikkelingen op het gebied van BIM, zodat bouwprojecten in de toekomst nóg soepeler verlopen.”

De voordelen van BIM op een rij:

  • Er ontstaan minder bouwfouten, wat zorgt voor lagere faalkosten.
  • Alle benodigde informatie bevindt zich in één 3D-tekening, waardoor minder verschillende documenten nodig zijn.
  • Betrokken partijen kunnen gegevens hergebruiken en delen, waardoor deze niet dubbel hoeven te worden getekend.
  • Alle betrokken partijen communiceren helder, transparant en efficiënt met elkaar.
  • Al in een vroeg stadium kan worden voorspeld wanneer het project gereed kan zijn.
  • Mogelijkheden voor prefabricage en just-in-time levering op de bouwplaats zijn beter, waardoor meer controle ontstaat over het proces en de productie.
  • Het bouwen verloopt sneller en efficiënter.
  • Doordat in de beginfase al veel inzichten beschikbaar zijn, komen de bouwers achteraf niet voor verrassingen te staan.

BIM is altijd toepasbaar, maar vooral interessant voor complexere bouwprojecten. Wilt u meer informatie? Bel naar 0172-469670 of vul het contactformulier in.

Terug naar het nieuwsoverzicht