BIM-tekening Playa
07/03

BIM-techniek voor nieuwe waterspeeltuin Playa van Duinrell

BIM staat voor Building Information Model, of BouwwerkInformatieModel. Vooral voor complexe bouwontwerpen is het een interessante methode, omdat het je al in een vroeg stadium fouten laat signaleren. Met bijzondere vormen en gevels is de uitbreiding van Duinrells Tikibad (Playa) zo’n complexer bouwontwerp. Aannemer Meerland Bouw vroeg Lieftink Geveltechniek aan de slag te gaan met de gevels, uiteraard door gebruik te maken van de BIM-methode.

Aad van Diemen is mede-eigenaar van Meerland Bouw en werkt met zijn bedrijf al ruim 28 jaar voor Duinrell. Waterspeeltuin Playa is de derde uitbreiding die de organisatie samen met Lieftink Geveltechniek voor het pretpark op zich neemt. “Duinrell heeft al vijf jaar de wens om het Tikibad uit te breiden, zodat het zwembad ook geschikt is voor kleinere kinderen. Aan het begin van 2016 is de knoop doorgehakt en mochten wij aan de slag met het project. Er moest snel geschakeld worden, want medio juni, juli van dit jaar is al de officiële opening. Lieftink Geveltechniek kennen wij als een flexibele partner en was daarom ook voor dit project de meest geschikte partner. Wel was de voorwaarde dat ze met BIM aan de slag konden, omdat het ontwerp gesegmenteerde gevels bevat en fouten daardoor snel gemaakt zijn.”

Gideon Clarijs-de Rijk is BIM-tekenaar bij Lieftink Geveltechniek: “Dit mooie project is het eerste waarbij we volledig met BIM werken. We krijgen hier steeds vaker vraag naar. Logisch, omdat het ontzettend veel voordelen met zich meebrengt. In tekeningen kunnen de verschillende betrokken partijen, zoals architecten, aannemers en onderaannemers, met elkaar communiceren binnen één 3D-tekening. Berekeningen maken we sneller en makkelijker. In een vroeg stadium kunnen we al voorspellen hoe we het project in fases gaan opdelen en wat de benodigde constructieve sterktes zijn. Daardoor maak je op de bouwplaats minder bouwfouten. Zo zagen we in het geval van Playa al vroeg dat we wat aanpassingen aan de bouwtekening moesten doen. Glijbanen gingen in de oorspronkelijke tekening dwars door stijlen. Dankzij BIM konden we hier snel op anticiperen en bedachten we een oplossing waarbij we de gevels om de glijbanen heen hebben gebouwd.”

Terug naar het nieuwsoverzicht