10/05

Naadloze gevels voor de KNAW in Utrecht

Lieftink Geveltechniek plaatste 340 m² kozijnen en 30 m² vliesgevels bij het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute (Westerdijk Instituut, voorheen Centraalbureau voor Schimmelcultures) in Utrecht. Deze kozijnen en gevels plaatste Lieftink in opdracht van aannemersbedrijf J.P. van Eesteren. Een spannende klus, want er mogen absoluut geen stofdeeltjes of bacteriën door de buitengevel naar binnen komen. Als onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) beheert Westerdijk Instituut namelijk een wereldberoemde collectie van schimmels, gisten en bacteriën. Wetenschappers verrichten er taxonomisch en evolutiebiologisch onderzoek aan schimmels. Enige vervuiling van de schimmelkweken kan er al voor zorgen dat de proeven niet meer bruikbaar zijn. Daarom moet de omgeving zo steriel mogelijk zijn en mogen er geen kieren tussen de kozijnen en ramen voorkomen. Gerben van Nes, projectleider bij J.P. van Eesteren, vertelt over het project en over de samenwerking met Lieftink.

 

Glas via buitenzijde geplaatst

“De gevels van Lieftink zijn onderdeel van een van de specialistische laboratoria (het BSLIII lab) van Westerdijk Instituut. Het lab heeft een dubbele gevel die bestaat uit een buitengevel en een gevel aan de binnenzijde die ervoor zorgt dat de ruimte luchtdicht is, zelfs bij hoge onder- en overdruk. Normaal gesproken worden ramen via de binnenkant in het kozijn geplaatst. In dit project deed Lieftink dat juist van buitenaf. De glaslatten zitten aan de buitenzijde, zodat aan de binnenkant minder naden en kieren zitten waar stof in kan blijven zitten.”

 

Strakke planning

“Maar de grootste uitdaging was misschien nog wel de strakke planning. Vlak voordat we zouden beginnen, maakten we een switch in de profielkeuze. Daardoor moesten we snel schakelen en die eis stelden we ook aan de medewerkers van Lieftink. Dat was voor hen geen probleem. Ze kwamen hun afspraken na en dachten met ons mee. We zijn blij met de samenwerking en met het eindresultaat. Als alles volgens planning verloopt, vindt de oplevering plaats voor begin juni 2017.”

 

Over de KNAW

De KNAW is een genootschap van excellente wetenschappers uit alle disciplines. Daarnaast bestuurt de organisatie verschillende wetenschappelijke instituten en adviseert ze de regering op het gebied van wetenschapsbeoefening. Begin 2017 werd het pand van Westerdijk Instituut in Utrecht uitgebreid met onder andere diverse kantoren, een Cryo-vriezerruimte, een koelcel, een biofysisch lab, twee BSL-2 labs en een BSL-3 lab.

Terug naar het nieuwsoverzicht