20/12

Stage bij Lieftink: word een pro in Bouwfysica en Statica

Studeer je Bouwkunde en zijn je lievelingsvakken Bouwfysica en Statica? Dan hebben wij een leuke stageplaats voor jou. Wij zoeken namelijk een creatieve stagiair voor onze afdeling Engineering.

De uitdaging is vooral om van de visueel aantrekkelijke ontwerpen van een architect een functionele bouwtekening te maken waar de producenten en monteurs van Lieftink mee aan de slag kunnen, vertelt Sjoerd Sakes. Hij staat aan het hoofd van de afdeling Engineering.

“Architecten willen bijvoorbeeld het liefst alleen maar glas zien, maar dat is helaas niet haalbaar. Je hebt profielen nodig om een gevel stevig te maken. En we hebben te maken met allerlei wetten en regels die de veiligheid van een gebouw waarborgen. Denk aan de statische waarde, omdat gebouwen bestand moeten zijn tegen de windbelasting in Nederland. En aan het glas dat aan allerlei eisen moet voldoen.”

Zelf oplossingen bedenken

“Je gaat meteen zelf aan de slag, want daar leer je het meeste van. Je begint met het tekenen van standaard details van gevels en vliesgevels. Als je de basis kent, kun je eigenlijk alles maken. Dan kun je ook waterkeringen en isolatielijnen aanbrengen in de tekening. Je leert goede afwegingen te maken tussen de wensen van de architect en de eisen die de Nederlandse wetgeving stelt. We vragen je met een open blik naar de tekening te kijken, zodat het resultaat aan beide voldoet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een architect vraagt om hoge stijlen. Maar hoe hoger die stijlen zijn, hoe minder stevig het gebouw staat. Om toch de benodigde statische waarde te behalen, moet de gevel dieper worden. Jij zou kunnen bedenken dat die stijlen niet per se in de hoogte hoeven worden geplaatst, maar ook in de breedte kunnen worden neergezet. De gevel kan daardoor minder diep worden. Als engineer bij Lieftink zoek je continu naar dergelijke oplossingen; je bent eigenlijk continu aan het puzzelen.”

Kansen op de arbeidsmarkt vergroten

“Na een stage op de engineeringsafdeling van Lieftink heb je veel van gevelstructuren geleerd. En dat levert je enorme voordelen op als je later bij een architectenbureau of in de geveltechniek wil werken! Ben je heel fanatiek en verloopt alles goed? Dan mag je ook met Revit modelleren. Ook met die ervaring maak jij jezelf interessant voor de arbeidsmarkt, want de vraag naar BIM- en 3D-tekeningen wordt steeds groter.”

Stage lopen op de engineeringsafdeling?

Denk jij dat geveltechniek wel iets voor jou is? Stuur dan een e-mail naar Sjoerd Sakes. En wie weet heb jij straks de leukste stage van de klas!

Terug naar het nieuwsoverzicht