03/01

Bijzondere opdracht: school met verschillende bouwsystemen

De bouw van schoolgebouwen vraagt om een bijzondere aanpak. En al helemaal als verschillende bouwsystemen door elkaar worden gebruikt, zoals bij het Vrijzinnig Christelijk Lyceum (VCL) in Den Haag het geval is. Blanksma Bouw won de aanbesteding en zette Lieftink Geveltechniek in voor het gevelwerk van het nieuwbouwgedeelte van het schoolgebouw. Marko van Schie (projectleider bij Blanksma) en Joost Plompen (commercieel directeur bij Lieftink) vertellen over het project.

Blanksma en Lieftink werkten eerder samen aan schoolgebouwen. Daardoor hebben zij de nodige ervaring en inzichten om al vanaf het begin advies te kunnen geven over het gemaakte ontwerp. “Een school vraagt om heel specifieke toepassingen”, legt Marko uit. “Denk bijvoorbeeld aan de ramen. In een ‘gewone’ situatie kunnen die vaak niet alleen kantelen, maar kunnen ze ook helemaal geopend worden. In een school heb je waarschijnlijk liever dat ze uitsluitend kunnen kantelen, omdat leerlingen anders in de verleiding komen om pennen en andere attributen naar buiten te gooien. Maar er zijn ook ramen die helemaal niet bereikbaar zijn, zoals de hoge ramen in de gymzaal. Bij het VCL hebben we daar een elektronische oplossing voor bedacht, zodat je de ramen op afstand kunt bedienen. In de uitvoering vraagt dat om heldere communicatie tussen alle (onder)aannemers, zoals de installateur en de gevelspecialist.”

Paniekfunctie en Politiekeurmerk

“En wat dacht je van de deuren en sloten?”, vult Joost aan. “Aan de ene kant heb je een paniekfunctie nodig; een duwbalk die er bij calamiteiten voor zorgt dat als je er tegenaan duwt, de deur heel gemakkelijk open gaat. Maar tegelijkertijd wil je inbraak voorkomen en moet het daarom mogelijk zijn om de deuren op een goede en veilige manier af te sluiten, zodat de school aan het Politiekeurmerk voldoet.” Ook daar heeft Lieftink oplossingen voor bedacht. Als een leerling de deur open heeft gedaan, gaat een alarm af. En als de conciërge – of iemand anders – de school afsluit, dan krijgt hij een melding als ergens nog een deur open staat.

Verschillende bouwsystemen

Bouwtechnisch is het project vooral een uitdaging omdat gebruik wordt gemaakt van verschillende bouwsystemen. In het werk gestort beton, prefab betonwanden, kalkzandsteen wanden, staalconstructies, houtskeletwanden en holle betonwanden komen allemaal voorbij in het ontwerp. “Je kunt je voorstellen dat dat aan de voorkant voor wat rekenwerk zorgt”, vertelt Marko. “Dat geldt ook voor Lieftink, want in de gevels is geen onderdeel hetzelfde en wordt gebruikgemaakt van allerlei kozijnconstructies. In sommige gevallen is bijvoorbeeld dubbelglas nodig en in andere triple glas.”

Onderaannemer met verantwoordelijkheidsgevoel

Blanksma houdt er rekening mee dat niet alleen de voorbereiding voor uitdagingen zorgt, maar dat ook bij de uitvoering wat spannende zaken naar voren zullen komen. “Zo is een bestaande mozaïekwand – een kunstwerk van Escher – uit elkaar gehaald en elders opgeslagen, zodat wij deze straks in de nieuwbouw weer opnieuw in elkaar kunnen mozaïeken, heel bijzonder”, vertelt Marko. “Bij zo’n ingewikkeld project is het prettig als je op je onderaannemers kunt bouwen. Bij Blanksma zijn we heel goed in het hebben van een overview en hebben we van veel dingen een beetje verstand. Van onze onderaannemers verlangen we de rest van de expertise. Zo ook van Lieftink. Van hen verwachten we niet alleen een goede uitvoering, maar ook deskundig advies over de gevels.”

Aan dit project werkten onder meer mee: Atelier Pro (architect), HEVO (directievoering), Blanksma Bouw (hoofdaannemer).

Terug naar het nieuwsoverzicht