23/05

Lieftink Geveltechniek verzorgt gevels nieuwe bibliotheek Alphen

Lieftink Geveltechniek mag aan de slag met een mooi project in Alphen aan den Rijn. Het gaat om Bibliotheek en Cultuurcentrum Alphen aan den Rijn, tegenover de Aarhof.

Meedenken over alternatief ontwerp

“De grootste uitdaging was om het ontwerp van de architect binnen het budget van de opdrachtgever uit te voeren”, vertelt Joost Plompen van Lieftink. “In het oorspronkelijke ontwerp was veel metselwerk verwerkt, maar dat is erg kostbaar. Samen met de architect Common Affairs en onze opdrachtgever De Vries en Verburg hebben we een oplossing bedacht. Daar is wel een nieuw ontwerp uit gekomen waarbij een groot deel van het metselwerk is vervangen voor aluminium vliesgevels. Deze zijn ontworpen met een speelse vakverdeling waardoor het karakter van het pand behouden is gebleven. Hiermee is het ontwerp financieel haalbaar geworden.”

 

Het oorspronkelijke ontwerp.

Het oorspronkelijke ontwerp.

Planten in gevel

“Om het klassieke karakter van het gebouw te versterken, hebben we diepte in de profielen gecreëerd; het ene profiel steekt wat meer uit dan het ander”, legt Joost uit. Verder is bijzonder aan de gevel dat er aluminium plantenbakken in komen te staan waardoor de gevel aan de voorkant gesierd wordt met groen. “Maar ook de gebogen ruiten en de gebogen entree zijn alles behalve standaard. De profielen gaan we buigen zodat deze perfect in het gebouw passen. Zo zie je maar; alles is mogelijk.”

Ontwerp Lieftink

Het nieuwe ontwerp, mede tot stand gekomen na gesprekken tussen Lieftink, de opdrachtgevers en de architect.

Planning

Dit jaar begint de bouw van Bibliotheek en Cultuurcentrum Alphen aan den Rijn. Medio volgend jaar is Lieftink aan de beurt om de gevels te verzorgen. De verwachting is dat het project eind 2019 wordt opgeleverd.

Terug naar het nieuwsoverzicht