08/02

TREND | Flexibele woning waar we ons leven lang kunnen wonen

We worden ouder en willen ook op latere leeftijd thuis blijven wonen. Tegelijkertijd worden (schuif)puien steeds zwaarder, doordat er steeds meer glas wordt gebruikt in gevels. Als we hetzelfde beslag zouden gebruiken als tien jaar geleden, lukt het een 80-jarige man of vrouw met reuma en vanuit een rolstoel niet om de zware deuren open en dicht te krijgen. Daar moet de bouw rekening mee houden…

 

Licht te bedienen beslag

“We zien steeds vaker dat bij ramen en deuren speciale hulpstukken worden gebruikt die het open en dicht maken vergemakkelijken”, vertelt Joep Römgers, productmanager bij Schüco. “Dit kan worden opgelost middels bedieningskracht reducerende comfortdelen. Automatische toepassingen zijn ook mogelijk, dan hoeft de oudere helemaal niet meer naar het raam te rijden of te lopen.” Deze toepassing biedt ook mogelijkheden voor een gezin met jonge kinderen. “Als een zware deur met veel glas eenmaal in beweging is, stopt hij vaak niet vanzelf. Je wilt niet dat je peuter daar tussen komt te zitten. Ook daar hebben we toepassingen voor bedacht.”

 

Huis zonder drempels

Willen we langer thuis blijven wonen, dan moet ook worden gekeken naar de toegankelijkheid van woningen voor mensen die slecht ter been zijn. Het liefst heeft een woning geen drempels, maar de functie van een dorpel is dat een woning water- en winddicht is. “Die kun je dus niet helemaal weglaten”, vertelt Joep. Schüco heeft daarom een dorpel ontwikkeld waarbij als een pui gesloten wordt, uit het onderprofiel een valdorpel naar beneden komt. “Die zorgt ervoor dat het kozijn helemaal afgesloten wordt en dus tóch geen water of wind toelaat.”

 

Lieftink gebruikt voor haar gevels de slimme en kwalitatief hoogwaardige oplossingen van Schüco. Meer weten? Mail info@lieftink.nl.

Terug naar het nieuwsoverzicht