17/05

TREND | Smart building: automatische onderhoudsmeldingen

Je auto geeft een melding als je 30.000 kilometer gereden hebt en een onderhoudsbeurt nodig heeft. Dat kunnen kozijnen nu ook, en dan nog veel uitgebreider. Met smart building kunnen gebouweigenaren beter hun onderhoudskosten inschatten en de levensduur van hun gebouw maximaliseren.

 

Onderhouden met data

“Van een auto is bekend dat ‘ie na zo’n 30.000 kilometer te hebben gereden mankementen kan vertonen”, vertelt Joep Römgens van Schüco. “Van kozijnen hebben we soortgelijke data. We weten bijvoorbeeld hoe vaak een raam open en dicht kan gaan zonder gesmeerd te worden. Of hoe lang het gemiddeld duurt voordat een beslagdeel vervangen moet worden. Kozijnen van Lieftink kunnen zó worden uitgerust dat de aannemer of eigenaar van een gebouw een melding krijgt als het zover is.”

 

Onopgemerkte mankementen repareren

Met geautomatiseerde ramen en deuren is het zelfs mogelijk om de kracht te meten die nodig is om open en dicht te gaan. Als die kracht een bepaald hoogtepunt bereikt, is het tijd voor onderhoud. Zo worden mankementen al gerepareerd, nog voordat de gebouwgebruiker er last van heeft gehad. Joep: “Daarmee breng je het comfort van een openbare ruimte of woning naar een veel hoger niveau.”

Bovenstaande technieken zorgen voor meer inzicht en voorspellingsvermogen als het gaat om het onderhoud van gevels. Dat zorgt voor een langere levensduur van gebouwen en lagere onderhoudskosten.  Wilt u weten wat voor u de mogelijkheden zijn? Neem contact op met Lieftink Geveltechniek: 0172 46 96 70.

Onderhoudsmelding gevel

Terug naar het nieuwsoverzicht