08/09

Lieftink levert aluminium gevelelementen Rembrandt Park Amsterdam

Aan de rand van het Rembrandtpark in Amsterdam-West staat het Ringpark-gebouw. Lieftink Geveltechniek is betrokken bij de grootse plannen om het iconische gebouw volledig te renoveren en uit te breiden. Deze maand start Lieftink met dit bijzondere project, wat hierna Rembrandt Park zal heten.

 

Verschillende technieken

In het najaar van 2020 werd Lieftink uitgenodigd door Dura Vermeer om zichzelf te presenteren. De aannemer zocht een partij die meerdere technieken kan toepassen, in verband met de complexiteit van het project. Ook was ervaring met renovatieprojecten een vereiste.

Plan van Aanpak

Na het gesprek mocht Lieftink een plan van aanpak maken. Er werd een projectteam op het plan gezet, bestaande uit onder andere engineers, werkvoorbereiders en monteurs. Zij dachten niet alleen na over de bouwkundige plannen, maar ook over de logistiek, veiligheid, eventuele risico’s en duurzaamheid. Het gebouw staat naast een school; wil je daarlangs met al je materialen of is er een alternatieve route nodig? De hoogte van het gebouw zorgde voor veiligheidsafwegingen; zet je het hele pand in de steigers of werk je met heftsteigers?

Het plan van aanpak is tijdens een tweede gesprek door Tom van Dorp (projectmanager) en Joost Plompen (directeur) aan Dura Vermeer nader gepresenteerd, waarna Lieftink het vertrouwen kreeg om het verdere voorbereidingstraject als bouwteampartner voort te zetten.

Wind- en waterdichtheidstest

Tijdens dit proces werd een mock-up gemaakt van het kozijn dat Lieftink ontwierp. Joost: “We adviseerden een andere kozijnaansluiting dan de architect aanvankelijk had bedacht; dat zou technisch beter passen en een duurzame oplossing zijn.” Na het zien van de mock-up was de architect overtuigd van de uitstraling en kwaliteit. Het proefkozijn onderging met succes een wind- en waterdichtheidstest en is daarmee ook technisch geaccordeerd. 

Hoogwaardig kantoorpand

Na de zomer start Lieftink met het project. De looptijd is kort; Q4 van 2022 wordt het project opgeleverd. Rembrandt Park wordt dan nog steeds gebruikt als kantoor, maar vormt dankzij de levendige begane grond met een koffiebar, restaurant en een sportschool een nieuwe bestemming in Amsterdam op deze unieke plek in het park.

Feiten en cijfers:

  • Het gebouw stamt uit 1967.
  • Het gebouw wordt 52 meter hoog.
  • Het telt straks 13 verdiepingen (inclusief begane grond).
  • Het gebouw is straks goed voor circa 25.000 m2.
  • Lieftink levert 135 raamelementen (totaal 3.000 m2) van het bestaande deel.
  • Lieftink levert totaal ca. 3.900 m2 vliesgevels.
  • Het project wordt in Q4 van 2022 opgeleverd.

Terug naar het nieuwsoverzicht