Aluminium
15/06

De 6 voordelen van aluminium

Aluminium is licht in gewicht, duurzaam en biedt oneindig veel mogelijkheden. Niet voor niets wordt dit metaal al jarenlang toegepast in de scheepsbouw, luchtvaart en ruimtevaart. Maar de laatste jaren wint aluminium ook in populariteit in de bouwsector. Hoewel de productie van aluminium arbeidsintensief is, kiezen constructeurs dit materiaal steeds vaker voor ramen, deuren, gevels en kozijnen. Waarom? Omdat het ook voor deze branche ontzettend veel voordelige eigenschappen heeft! En omdat het op de lange termijn juist een voordelig product is.

 

1. Duurzaam

Aluminium staat bekend om zijn duurzaamheid. Waar staal behandeld en geverfd moet worden om roest en corrosie tegen te gaan, vormt aluminium bij blootstelling aan de buitenlucht al een natuurlijke beschermende laag. Het bindt zich met zuurstof, waardoor een afsluitende oxidehuid wordt gevormd. Het materiaal oxideert daardoor niet en dat zorgt ervoor dat het materiaal niet roest zonder dat enige behandeling nodig is. Ook hoef je niet bang te zijn voor vervorming, krimping, scheuren of rot. De levensduur van aluminium is zo’n veertig jaar. Wil je de levensduur nog verder verlengen? Dan breng je een poedercoating of anodiseerlaag aan.

Aluminium - Keukenhof

 

2. Minimaal onderhoud

De natuurlijke beschermende eigenschappen zorgen ervoor dat het benodigde onderhoud minimaal is. Schilderen is niet nodig, het materiaal moet alleen af en toe gereinigd worden met water. Wij raden aan om aluminium constructies die regelmatig door regenwater worden schoongespoeld en die zich in een schone omgeving bevinden, één keer per jaar te reinigen. Constructies die door regenwater worden schoongespoeld, maar die zich in een sterk verontreinigde omgeving bevinden, moeten tweemaal per jaar worden schoongemaakt. In gevallen waarbij kozijnen of gevels niet door regenwater wordt gereinigd, kun je het materiaal het beste drie keer per jaar schoonmaken.

 

3. Milieuvriendelijk

Aluminium kan uitstekend worden gerecycled en is daarmee zeer milieuvriendelijk. Maar ook het lichte gewicht zorgt voor het milieuvriendelijke karakter. In één rit kunnen grotere hoeveelheden worden vervoerd, waardoor de transportdruk lager is en dus ook de uiteindelijke CO2-uitstoot.

 

4. Veelzijdig in toepassing en uitstraling

De toepassingen van aluminium zijn uitgebreid: ramen, schuifdeuren, vouwdeuren, serres, tuinkamers, gevels en kozijnen kunnen van aluminium worden gemaakt. Constructies zijn er in verschillende stijlen, vormen en kleuren. Het materiaal is daarmee geschikt voor iedere ruimte, ongeacht de uitstraling van de omgeving. Of die nu strak en modern of juist klassiek is.

Aluminium - Veth buitenkant

 

5. Thermisch en akoestisch isolerend

In tegenstelling tot bijvoorbeeld hout, is aluminium zelf niet isolerend. Sterker nog: het geleidt kou. Tot circa 1980 werden aluminium kozijnen ‘kaal’ gezet, waardoor deze aan de binnenkant konden bevriezen en gevoelig waren voor condensatie. Dat ging ten koste van de levensduur van de kozijnen. De thermische brug bracht daar verandering in. Dit is een kunststof onderbreking in het hart van het frame. Deze techniek zorgt ervoor dat aluminium kozijnen vandaag de dag dezelfde hoogwaardige isolatie-eigenschappen hebben als houten en kunststof kozijnen. Wij gebruiken de nieuwste isolatietechnieken voor onze aluminium constructies om ze te isoleren tegen kou, geluid en wind.

 

6. Inbraak- en brandwerend

Aluminium is stevig, vormvast en kent een extreme hardheid. Het smeltpunt bevindt zich op meer dan 600 graden Celsius en daarmee is aluminium brandwerend. Het wordt dan ook gebruikt voor de productie van brandwerende oplossingen. Het sterke profiel is daarnaast van nature inbraakwerend. Wil je helemaal zeker zijn van de veiligheid van een gebouw? Dan zijn er speciale inbraakpreventieve toepassingen met verschillende sluitpunten en vergrendelingen. Als je aanvullend een anti-boorplaat en anti-hefinrichting gebruikt, ben je er helemaal zeker van dat je constructie inbraakproef is.

 

Alternatief voor stalen kozijnen

Een van de laatste trends in de architectuur zijn stalen kozijnen. Begrijpelijk, want ze passen zowel in een modern als in een klassiek interieur. Wil je toch kozijnen met een licht gewicht die makkelijk te monteren zijn? Dan bieden aluminium kozijnen een goed alternatief. Kies voor een donkere variant met de stoere en industriële uitstraling van staal. Niemand die het verschil ziet!

Aluminium - Veth

 

Meer weten?

Ben je enthousiast geworden van de bovenstaande voordelen en wil je meer weten? Wij vertellen je graag alles over de toepassingen. Neem contact met ons op!

Terug naar het nieuwsoverzicht