Engineer
31/07

‘Opper-engineer’ Sjoerd: “Gevels zijn een vak apart”

“Wat je bij ons leert, leer je niet op school”, vertelt Sjoerd Sakes. Hij staat aan het hoofd van de afdeling Engineering van Lieftink. Al 25 jaar werkt hij bij het Alphense gevelbedrijf. Als ‘broekie’ begon hij op de afdeling Montage, maar liet zijn leidinggevenden toen al weten dat hij uiteindelijk meer wilde dan het uitvoerende werk. Vrij snel kon hij die ambities waarmaken, toen hij werd gevraagd voor de werkvoorbereiding. “Je hoeft geen pro in gevels te zijn om de afdeling Engineering te komen versterken, maar je moet wel bereid zijn om veel nieuwe dingen te leren. Want gevels zijn een vak apart…”

Het werk van Sjoerd is behoorlijk gevarieerd. Per maand is hij met zo’n veertig verschillende projecten bezig. Sjoerd: “De engineers niet hoor, die zijn weken, maanden en soms wel een half jaar bezig met hetzelfde project. Wel lopen meerdere projecten tegelijkertijd, dus de afwisseling is er ook. Meestal komen projecten binnen via de verkoopafdeling. Bij hen is een vraag van een opdrachtgever binnengekomen, waarna de verkopers een offerte maken. Bij complexe vragen word ik daar al bij betrokken en kijk ik in het voortraject mee naar oplossingen. Als de offerte is goedgekeurd, gaan de engineers ermee aan de slag. Ze communiceren veel met klanten en architecten; we moeten er immers achter zien te komen wat de precieze, technische vraag is en op welke manier wij die kunnen oplossen. Vervolgens maken we een werktekening. Ook die tekening is deels afhankelijk van de wensen van de klant: wil hij de tekening in AutoCAD gemaakt hebben of (voor een deel) in BIM? In het gehele traject blijven we communiceren met de klant en met alle andere betrokkenen. Als de tekening gereed is, gaat de productie ermee aan de slag.”

Uitdagend beroep

Dat klinkt best makkelijk, de technische toepassingen tekenen van wat een architect al bedacht heeft. Niets is minder waar, vertelt Sjoerd. “Er komt ontzettend veel bij kijken. Nieuwe medewerkers zijn vaak verbaasd van wat er allemaal op hun afkomt en wat ze allemaal leren! Je moet verstand hebben van verschillende soorten materialen, je moet traagheidsmomenten van profielen kunnen berekenen en glasberekeningen kunnen maken. Een goede engineer is daarom wiskundig onderlegd.” En wat als je dat allemaal niet kunt? Kun je dan niet op de engineeringsafdeling van Lieftink komen werken? “Wel juist, want dan dagen wij je uit om alles te leren! We bieden trainingen en cursussen aan van VMRG (Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche), zodat je alles te weten komt over gevelconstructies. Ook ga je iedere drie weken een dag mee met de montage, zodat je feeling krijgt met de materialen die we gebruiken. Zolang je leergierig bent en een goede basis hebt, zoals een mbo-opleiding Bouwkunde, kun je heel goed bij ons aan de slag!”

Jouw tekeningen in het echt

Het project is afgerond, en dan? “Dan is het volgende project alweer begonnen”, lacht Sjoerd. “En het is natuurlijk heel gaaf als jouw tekening na een lange periode hard werken echt wordt gemaakt. Zo was ik nauw betrokken bij de ontwikkeling van de gevels van waterspeeltuin Playa in Duinrell. Heel cool om de reclames daarvan nu op tv te zien. Dan komt je tekening echt tot leven!”

Enthousiast geworden?

Wil jij onze mooie gevelconstructies tekenen? Dat kan, want we zoeken engineers / tekenaar voor onze afdeling Engineering. Hier lees je de vacature. Solliciteren kan door een e-mail te sturen naar vacature@lieftink.nl.

 
Terug naar het nieuwsoverzicht